Достовірність, точність та повнота інформації в сучасному українському телемовленні - Шульська, Наталія Миколаївна; Кошак, Олександр Михайлович; Римар, Наталія Юріївна (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
У статті здійснено моніторинг ефірів спільного телемарафону «Єдині новини» (каналів «1+1», «Рада», СТБ і ICTV, «Інтер», «Ми – Україна», «Суспільного») щодо дотримання / недотримання професійних стандартів достовірності, точності та повноти інформації. Матеріалом дослідження слугували новини, прямі увімкнення, гостьові студії. Під час аналізу телемовлення враховано специфіку воєнного часу. З’ясовано, що медійники в середньому кожної хвилини порушують якийсь стандарт. Найчисленніші помилки зафіксовано в новинах каналу «1+1». Недотримання принципів професійної журналістики демонструють також телеканали «ICTV» з «СТБ» й «Інтер». На їхній новинний контент припадає майже третя частина всіх порушень стандартів марафону. Більшу увагу на стандарти звертають канали «Рада» і «Ми – Україна». Найменше порушень виявлено в ефірах «Суспільного», хоча як для суспільного мовника таких неточностей узагалі не мало би бути. Серед відхилень від дотримання стандарту достовірності в теленовинах зафіксовано такі явища: узагальнені псевдопокликання на джерела фактичного матеріалу, авторство суб’єктивних думок, цитування неперевіреної інформації з інтернету, зокрема соціальних мереж («Фейсбук», «Твіттер», «Інстаграм»). Неодноразово журналісти беруть повідомлення з невідомих сайтів чи телеграм-каналів, ютубу. Виявлено також матеріали, у яких фактична інформація подана без покликання на будь-які джерела. Установлено, що порушеннями стандарту точності інформації є невідповідність картинки й тексту в сюжетах, а також невідповідне ілюстрування прямих увімкнень. Відсутність відповідей на основні запитання новини, нечітке позначення архіву в бекграундах, відсутність титрів на синхронах, неповне представлення гостей студії чи спікерів указує на помилки стандарту повноти інформації.
Keywords: медіамовлення; телемарафон; стандарт; достовірність; точність; повнота; інформація; 81’373.47:311.228