США та наслідки Другої світової війни на Тихому океані в історичній ретроспективі - Підберезних, Інна; Pidbereznyh, I. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті досліджується системний підхід США до вузлових проблем далекосхідного регіону у контексті Ялтинсько-Потсдамського світового порядку. Простежуються роки правління адміністрації Г. Трумена, що зробили важливі кроки до формування нової системи регіональних відносин. Відзначено, що Ялтинсько-Потсдамський порядок не тільки вплинув, але й відіграв значну роль у формуванні та спрямуванні системи міжнародних відносин на Далекому Сході. In this article the U.S. systematic approach to the key problems in the Far East in the context of the Yalta-Potsdam world order is analyzed. The author makes a study of the period during Truman administration’s rule, which has made the important steps towards formation of a new regional relations system. Notes that the Yalta-Potsdam world order not only had influenced, but also had played an important role in the formation of international relations in the Far East.
United States and Effects of World War II in the Pacific in Historical Retrospect
Keywords: Далекий Схід; міжнародні відносини; зовнішня політика; США; «холодна війна»; Far East; international relations; foreign policy; USA; «cold war»