Соціальний захист ветеранів війни - Колосок, Андрій Мирославович; Цимбалюк, Ірина Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Метою статті є теоретичне обґрунтування та розробка практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності соціального захисту ветеранів війни шляхом їх соціально-економічної реінтеграції у цивільне суспільство. В статті обґрунтовано актуальність проблеми соціального захисту ветеранів війни та членів їх сімей, необхідність пошуку нових шляхів ефективної соціально-економічної реінтеграції даної категорії населення у післявоєнне суспільство. Досліджено наукові підходи щодо сутності та значення предмету дослідження, сформовано власне розуміння категорії соціальний захист ветеранів війни – це система заходів та програм, спрямованих на забезпечення прав та гарантій, створення належних умов життя, підтримку соціального та матеріального добробуту осіб, які брали участь у військових діях, їхніх сімей та інших пов’язаних з ними осіб. Досліджено нормативно-правову базу соціального захисту ветеранів війни та членів їх сімей, визначено значну громіздкість, суперечливість та необхідність вдосконалення законодавства в аспектах практичної реалізації соціальних гарантій даній категорії населення. Вивчено зарубіжний досвід соціального захисту ветеранів війни та членів їхніх сімей, визначено низький рівень соціальної підтримки ветеранів у порівнянні із аналогічними системами країн, що входять до НАТО. Проаналізовано комплексну програму соціального захисту ветеранів війни та членів їх сімей на 2024–2026 роки в Луцькій міській територіальній громаді, визначено наявні проблеми та тенденції. Запропоновано напрями вдосконалення соціального захисту ветеранів війни та членів їх сімей: створення єдиного реєстру всіх категорій ветеранів; розвиток регіональних мереж соціальних центрів для ветеранів; розроблення інклюзивних програм соціальної підтримки для кожного ветерана; надання комплексної соціальної підтримки (фінансової, матеріальної, психологічної, медичної, тощо); забезпечення повної соціально-економічної реінтеграції ветеранів; здійснення постійного моніторингу та корекції програм соціальної підтримки ветеранів. Перспективи подальших досліджень полягають у формуванні інклюзивних програм соціально-економічної реінтеграції ветеранів війни та членів їх сімей в умовах територіальної громади.
Keywords: ветерани війни; учасники бойових дій; реінтеграція ветеранів війни; соціальна реінтеграція; інклюзивні підходи; інклюзія; war veterans; combatants; eintegration of war veterans; social reintegration; nclusive approaches; inclusion; 349.3:364.3-057.36