Лінійна організація речення з позиції теорії семантико-когнітивного синтаксису - Образцова, Олена; Obraztsova, O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Стаття розкриває базові положення теорії семантико-когнітивного синтаксису, запропонованої на основі узагальнення результатів проведеного зіставного дослідження структурних та семантичних характеристик простого нееліптованого розповідного речення в англійській, російській та українській мовах. Зокрема, встановлено ієрархію чинників лінійної організації висловлення (когнітивного, семантичного, лінгвістичного й комунікативного), виявлено та обґрунтовано принципи й алгоритм побудови висловлення, доведено когнітивну зумовленість лінійної організації висловлення внаслідок діалектичної єдності синтаксису, семантики і когніції. Based on the results of a comparative research of structural and semantic properties of simple declarative sentences in English, Russian and Ukrainian, a new – cognitive-semantic syntax – theory offers an explanation of sentence linear arrangement principles and algorithm. This theory determines the hierarchy of cognitive, semantic, language, and communicative factors which influence the sentence linear arrangement and its respective similarity and difference in the languages analyzed. Sentence syntax and semantics are argued to constitute a cognitively induced dialectic unity.
Cognitive-Semantic Syntax Theory on Sentence Linear Arrangement
Keywords: лінійна організація висловлення; sentence linear arrangement; просте речення; simple sentence; ситаксичні структури; syntactic structure