Дитяча хірургія - Мартинюк, Тарас Валентинович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Методичні матеріали складені відповідно до навчальної програми з ОК Дитяча хірургія та враховують вимоги кредитно-модульної системи організації навчання. Вони спрямовані на поглиблення знань, отриманих під час вивчення дисциплін Пропедевтика педіатрії, Педіатрія, Фармакологія, Дитячі інфекційні хвороби, а також на базі практики в дитячих і дорослих медичних закладах. У матеріалах представлені методичні вказівки для проведення лабораторних робіт, перелік питань для практичних занять, завдання для самостійної роботи студентів, а також питання для контролю знань під час самостійного опрацювання тем та вирішення ситуаційних задач, які враховують їх клінічну значущість і практичне застосування. Ці матеріали сприяють формуванню таких умінь: збирання анамнезу, систематизування симптомів у синдроми, планування обстеження хворої дитини та дорослого, інтерпретацію даних лабораторних та інструментальних досліджень, проведення диференціальної діагностики найбільш поширених захворювань, визначення попереднього клінічного діагнозу, визначення хірургічної тактики, призначення хірургічного та терапевтичного лікування з дозами препаратів, проведення лікування в післяопераційному періоді, вирішення ситуаційних задач, відпрацювання практичних навичок біля ліжка хворої дитини, в перевязочній, операційній, ведення медичної документації.. Методичні рекомендації розроблені для студентів денної форми навчання спеціальності 222 "Медицина" галузі знань 22 "Охорона здоров’я" освітньої програми "Медицина".
Keywords: збирання анамнезу; планування обстеження хворої дитини; визначення хірургічної тактики; 616-089-053.2(072)