Трансформація етнічного складу населення Луцької міської територіальної громади у період кінця ХІХ - початку ХХІ століття - Слащук, Андрій Миколайович; Качаровський, Роман Євгенович; Трофимчук, Денис Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Ефективне державне управління неможливе без розвитку окремо взятих територій. Десятиліття існувала усталена система місцевого самоврядування визначена відповідним законодавством, де обласні центри, як, наприклад, місто Луцьк мали особливий статус – міста обласного значення. Проте, з набуттям незалежності, постало питання зміни існуючої системи управління на місцях, яке в процесі довготривалої дискусії вирішилося із прийняттям у 2015 році Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» [6]. Фактично здійснена адміністративно-територіальна реформа місцевого рівня не лише змінила статус більшості населених пунктів країни, але й дала зелене світло новітнім утворенням, таким як територіальні громади
Keywords: населення; демографія; етнічний склад населення; територіальна громада; Луцька міська територіальна громада; Волинська область; 911.3:379.8:[930.85(477.82)