Філософія історії - Гудзенко-Александрук, Олена Георгіївна; Hudzenko-Aleksandruk, Olena H. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Метою вивчення навчальної дисципліни «Філософії історії» є ознайомлення студентів з об’єктом та предметом філософії історії, категоріальним апаратом та основними філософськими підходами дослідження феномену історичного. Основними завданнями вивчення дисципліни «Філософія історії» є: формування у студентів цілісного системного уявлення про теоретичні засади філософії історії, про сутність історичного, спрямованість історичного процесу, його рушійні сили, про суб’єкт та смисл історії.
Keywords: проблематика суб’єкта історії та її рушійних сил; історична свідомість; основні гносеологічні концепції філософії історії; парадигмальні моделі спрямованості матеріальної історії