Структурно-семантичний аналіз музичної термінології виконавського мистецтва - Степанова, Ольга Іванівна; Stepanova, Olga (Східноєвропейський національний університет, 2013)
У статті досліджено процес формування і розвитку музичної термінології виконавського мистецтва, схарактеризовано специфіку музичної терміносистеми, висвітлено нові поняття музичного мистецтва ХХ–ХХІ ст. (нові виконавські терміни). Проведено аналіз тематичної класифікації, окреслено мови-джерела поповнення музичної терміносистеми, названі етапи формування і шляхи адаптації цих термінів в українській мові, виділено моделі вітчизняної музичної термінології, розглянуто системні відношення цих термінів на рівні полісемії та синонімії, визначено структуру і частиномовний статус, випадки його зміни в окремих термінах – міжмовних корелятах, названі основні завдання щодо упорядкування й уніфікації музичної терміносистеми виконавського мистецтва на сучасному етапі.
Structural-Semantic Analysis of the Musical Terminology of the Performance
Keywords: термін; терміносистема; словесні музичні терміни (темпові, динамічні, артикуляційні, експресивні); графічні музичні терміни; term; terminosistema; verbal musical terms (tempo, dynamic, articulatory, expressive); graphic musical terms