"Жовнірська" лірика модерніста Степана Чернецького - Мориквас, Надія; Morykvas, Nadiia (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
У статті аналізується воєнна лірика поета-молодомузівця Степана Чарнецького. Це нова сторінка в його творчості, відгук на події Першої світової війни. Поезія С. Чарнецького воєнних літ належить до вершинних творів на цю тему. Для неї характерні символістська поетика, глибокий психологізм образів та близькість до народної пісні. С. Чарнецький творив свою індивідуальну творчу мову, яка яскраво проявилась у його воєнній ліриці. The article investigates the military lyrics of Stepan Charnetskyi’s, who was one of the members of the „Moloda Muza”. It is a new page in the his creation, the response on the events of First World War. Charnetskyi’s poetry of military jears belongs to best works on this theme. It characterized by symbolist poetry, psychologism of images and nearness to folk song. Charnetskyi created the individual poetical language, and its found manifest expression in this military poetry.
Lyric Poetry of „Zhovnirska” of Modernist Stepan Charnetskogo
Keywords: лірика; lyric; поет-молодомузівець; poet-molodomuzivets’; творчість; creation; поетика; poetics; мова; language