Категорія синтаксичної модальності та її грамемна реалізація - Костусяк, Наталія Миколаївна; Kostusyak, N. M. (Донецький національний університет, 2013)
У статті комплексно проаналізовано граматичну категорію синтаксичної модальності, подано дефініцію, з’ясовано специфіку та її грамемний вияв, описано систему класифікаційних ознак, що лежать в основі виокремлення всіх синтаксичних модальних значень, схарактеризовано формальні засоби їхньої реалізації. In the article a comprehensive study of grammatical categories syntactic modalities is given, its definition is presented, specificity and number of grammatical meanings of syntactic modality is found, the system classifications, underlying the selection of the analyzed linguistic phenomena are described, the formal means of their implementation are characterized.
Category syntactic modality and its grammeme’s implementation
Костусяк Наталія Миколаївна - канд. філол. наук, доцент кафедри української мови Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки
Keywords: категорія синтаксичної модальності; розповідна модальність; питальна модальність; спонукальна модальність; бажальна модальність; умовна модальність; стверджувальна/заперечна модальність; вірогідна модальність; переповідна модальність; syntactic category of modality; narrative modality; interrogative modality; imperative modality; willing modality; conditional modality; asserting/negative modality; the likely modality and modality retelling