Категорії «матерія» і «форма» як детермінативи діяльності у філософії Аристотеля - Возняк, Сергій (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті проведено аналіз філософсько-культурологічного змісту категоріальної пари «матерія і форма» у культурній спадщині античності – у філософії Аристотеля. В руслі розгляду поняття ціннісно-смислової реальності як субстанції культурного становлення людини подано авторське бачення розгортання визначень понять матерії і форми як світоглядних визначень діяльності в античній культурі. Доведено абстрактний характер діяльності, яка описується зазначеними категоріями, суб’єктно-об’єктний спосіб відношення, який репрезентують означені категорії, аналізуються в культурологічному контексті такі поняття, як універсалії, божественний Абсолют, душа, субстрат, субстанція, суб’єкт-об’єктні відносини, змістовність діяльності тощо
Keywords: філософська культура античності; матерія; форма; універсалії; діяльність; активність