Сучасні тенденції розвитку наукового журналу - Недзведська, Юлія Миколаївна; Nedzvedska, Yu. M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто основні процеси, які відбуваються у науковій комунікації на сучасному етапі. Досліджені та описані тенденції, що виникли у зв’язку з обов’язковою наявністю публікацій у міжнародних журналах, які індексуються наукометричними базами. Визначені поняття «псевдоіндексовані журнали», «хижацькі видавництва», описані методи їхнього визначення. Проаналізовано метод платного розміщення наукових статей у журналах за допомогою певних фірм, наведені приклади таких фірм. Розглянуто журнали з усіх галузей знань. Проаналізовано склад редакційної колегії, авторський склад та мову публікацій міжнародних спільних видань для визначення їхньої фактичної мети створення. Сформовані припущення щодо характеру та величини впливу встановлених тенденцій на науковий журнал як складову наукової комунікації. Виокремлено методи «нечесних цитувань» як тенденцію до презентації наукового знання в сучасних наукових журналах, які дозволяють збільшити рейтинг статей. The key processes that occur in the scientific communication on the modern stage are considered in the article. The tendencies that arose up in connection with the obligatory presence of publications in international journals, which are indexed by scientometrics, are investigated and described. The concepts as «pseudoindex journals» and «predatory publishing houses» are defined; the methods of their determination are described. The method of the requiring payment placing of the scientific articles in journals by means of certain companies is analyzed; the examples of such companies are made. The magazines from all areas of knowledge are examined. The composition of editorial college, the authorial composition and the language of publications of joint international editions for the determination of their actual aim of creation are analyzed. The suppositions in relation to the nature and the degree of influence of the settled tendencies on a scientific journal as a constituent of scientific communication are formed. The methods of «incorrect citations» as a tendency to the presentation of the scientific knowledge in modern scientific journals that allow increasing rating of the articles are distinguished.
The Contemporary Tendencies Scientific Journals
Keywords: науковий журнал; scientific journal; хижацьке видавництво; «predatory publishing»; псевдоіндексовані журнали; pseudoindexed journal; спільні міжнародні видання; joint international journals; нечесні цитування; incorrect citations