Аналіз впливу ерозійно-акумулятивних процесів на стан басейну р. Луга - Полянський, Сергій Володимирович; Polianskyi, Serhii V. (Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича, 2012)
У регіонах давнього освоєння земель і їх використання з кожним роком збільшується антропогенний вплив. Діяльність людини, яка втручається в природні процеси, є чинником подальшого розвитку геоморфологічніх систем. Під час використання сільськогосподарських угідь виникають такі процеси як ерозія, переосушення, заболочення, ущільнення і т. д. В межах басейну р. Луга (Волинської височини) проблемою використання і збереження ґрунтового покриву є площинний змив.

In the regions of ancient development and it environmental management from year to year anthropogenic impact are increases. Human activities is a weighty factor of further development of geomorphological systems. Use of agricultural land are causing erosion, drainage, siltation, seals and other processes. In the borders of Luga River basin (Volyn Highland) a plane Washout is one of the main problem of using and conservation of Soil cover.
Physics-geographical an assessment of the state of Luga River basin
Keywords: ерозія; стік річки; басейн; змив; erosion; river discharge; washout; basin