Образна основа фразеологічних одиниць та проблема їх мовно-культурної реконструкції - Жуйкова, Маргарита Василівна; Zhujkova, Marharyta V. (Національний університет "Львівська політехніка", Інститут комп'ютерних наук та інформаційних технологій, 2015)
У статті показано, що на фразеологічному рівні слід розрізняти внутрішню форму ідіоми, яка формується лексичними значеннями її складників, і ту образну основу, що служить базою для формування фразеологічного значення. Розглянуто внутрішню форму, образну мотивацію та семантику ідіом з компонентом горіх (orzech) в українській, білоруській, російській та польській мовах. The article shows that on the phraseological level the internal form of an idiom, which is made up by the lexical meanings of its components, and the figurative base, which serves as the basis for the idiomatic meaning, should be distinguished. The internal form, figurative motivation and semantics of the idioms with a component горіх (orzech) in Ukrainian, Byelorussian, Russian and Polish are analyzed.
Keywords: фразеологічне значення; idiomatic meaning; ідіома; idiom; внутрішня форма ідіоми; the internal form of an idiom