Обліково-аналітичне забезпечення управління виробничими витратами підприємства - Бенесь, Богдана Богданівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У випускній кваліфікаційній роботі магістра досліджено економічну сутність та систематизовано класифікацію витрат підприємства. Узагальнено нормативно-правове забезпечення щодо організації обліку, аналізу і контролю виробничих витрат в системі прийняття управлінських рішень. Досліджено організацію облікового забезпечення витрат, а також проведено їх аналіз на матеріалах базового підприємства. Надано характеристику галузі та проведено аналіз економіко–організаційних показників діяльності базового підприємства. Охарактеризовано організацію облікового та контрольного процесів щодо операцій з виробничими витратами підприємства. Представлено результати аналітичного дослідження динаміки та структури виробничих витрат на базовому підприємстві в сучасних умовах ведення господарської діяльності. Обґрунтовано шляхи покращення управління витратами в обліково-аналітичній системі базового підприємства. Надано пропозиції щодо раціоналізації обліково-аналітичного забезпечення управління виробничими витратами підприємства. За результатами дослідження сформульовано та подано відповідні елементи наукової новизни. Прикладне значення отриманих результатів роботи полягає у тому, що розроблені в даному випускному кваліфікаційному проєкті рекомендації та пропозиції спрямовані на покращення теоретико-методичних та прикладних засад обліково-аналітичного забезпечення управління виробничими витратами підприємства, можуть бути впроваджені в господарську діяльність підприємств.
Keywords: обліково-аналітичне забезпечення; управління виробничими витратами; управлінські рішення; бухгалтерські програмні продукти; організація та методика обліку