Про геоекологічні наслідки впливу у гірничо-промисловому районі - Яцков, Микола Васильович; Калько, Андрій Дмитрович; Мельнійчук, Михайло Михайлович; Мельник, Олег Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
За прямого впливу людини на рельєф створюються його нові форми (кар’єри, відвали, терикони, насипи, дамби, траншеї тощо). При опосередкованому - природні форми зазнають змін через вплив на рослинний покрив, грунти та ін. На формування сучасного рельєфу Нововолинського гірничо-промислового району (НГПР) вплинула густа і досить розгалужена гідрографічна мережа, що зумовила його значне горизонтальне та вертикальне розчленування, де західна і південно-західна частини тяжіють до долини Західного Бугу.
Keywords: гірничо-промисловий район; гірничо-добувна промисловість; геоекологічна ситуація; кам"яне вугілля