Гендерна компетентість особистості: теорія, діагностика, розвиток - Мудрик, Алла Богданівна; Mudryk, Alla B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У посібнику розглядаються актуальні питання змісту ґендерної освіти та виховання особистості. З метою надбання цілісних та систематизованих наукових знань в області стратегії і тактики ґендерної рівності, а також вмінь та навичок їх застосування на практиці у посібнику представлені навчальні модулі, що містять теоретичні та практичні компоненти. Теоретичний компонент модулю включає основні тези тем, тематичні огляди теоретичного матеріалу. Практичний компонент модулю включає опис та процедуру використання діагностичних методик, проведення тренінгових вправ, а також примітки для фасилітаторок/фасилітаторів. У посібнику представлені також перелік літературних джерел, рекомендованих для опрацювання, питання для самоперевірки та методичні матеріали для самостійної роботи слухачів курсу. Рекомендовано студентам та викладачам соціальних, психологічних, гуманітарних дисциплін, психологам, соціальним педагогам, державним службовцям, лідерам та керівникам громадських, молодіжних організацій та всім бажаючим, які цікавляться ґендерною тематикою.
Keywords: гендерна ідентичність; гендерна соціалізація особистості; гендерні стереотипи; гендерні ролі; гендерна дискримінація; статевотипізована поведінка