Приховування текстової інформації в медіа файлах методом PVD засобами мови PYTHON - Приступа, Дмитро Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуто задачу приховування текстової інформації у відеофайлах за допомогою стеганографічного методу Pixel Value Differencing (PVD). Актуальність теми обумовлена зростанням потреб у захисті конфіденційної інформації в умовах відкритих цифрових мереж. У теоретичній частині роботи проаналізовано основні підходи до стеганографії, визначено її відмінності від криптографії, а також обґрунтовано вибір методу PVD як адаптивного й малопомітного способу вбудовування даних у цифрові зображення та відео. У практичній частині реалізовано програмну систему засобами мови Python, що дозволяє: вибирати відеофайли та відтворювати їх у графічному інтерфейсі; кодувати текстові повідомлення у відео методом PVD; витягувати приховані повідомлення; зберігати й завантажувати повідомлення у текстових файлах; вести облік операцій за допомогою локальної бази даних SQLite. Проведено тестування програмного забезпечення, яке підтвердило його функціональність та збереження візуальної якості відео після приховування повідомлень.
Keywords: відео файл; Python; PVD