Порівняльний аналіз провадження програми "Доступні ліки" в обслуговуванні сільского та міського населення Волинської області - Марчук, Вадим Валентинович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм. Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування, в т.ч. із залученням механізму відшкодування вартості окремих лікарських засобів – реімбурсації. Реімбурсація посідає провідне місце в системі лікового забезпечення, оскільки є найбільш простим та найбільш ефективним засобом забезпечення соціальних гарантій при купівлі населенням ЛЗ. Відпуск лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, здійснюється за електронними рецептами в межах урядової програми «Доступні ліки» в аптечних підрозділах згідно з договорами про реімбурсацію. Особливо дієвою є програма «Доступні ліки» у забезпеченні хворих препаратами, що використовуються для лікування цукрового діабету 2 ступеня, неінсулінзалежної форми. При цьому програма дозволяє фармацевту ефективно співпрацювати з лікарем та пацієнтом для забезпечення належного рівня медичної та фармацевтичної допомоги. Оптимізація вибору ліків не лише забезпечує економічні вигоди для пацієнтів, але й збільшує відповідальність фармацевта за правильність та адекватність рецептурного обслуговування, особливо із впровадженням системи e-Helth. Особливо гостро стоїть питання провадження програми «Доступні ліки» у сільських регіонах, які за якістю лікарського забезпечення та рівнем фармацевтичної допомоги поступаються міським. Це вимагає удосконалення системи забезпечення препаратами належної якості віддалених регіонів та вимагає реформування сільської медицини.
Keywords: лікарські засоби; цукровий діабет 2 типу; реімбурсація; програма «Доступні ліки»; потреба в лікарських засобах; сільська медицина