Applying econometric modelling of time series for analysis and making product cost forecasts (by the example of NE «LRP «MOTOR») - Бегун, Світлана Іванівна; Begun, Svitlana I.; Слєпченко, Катерина Олександрівна; Sliepchenko, Kateryna O. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2016)
In the article, we researched dynamic series of product cost using the reporting data of the NE «LRP “Motor”. We suggest applying econometric modelling inasmuch as it can help conduct the complex analysis not only in short periods, but also in the large scope dynamics. In our opinion,implementing this method will give an opportunity to make effective trend forecasts and thus, provide accurate analytical maintenance for the enterprise in the field of product costing. Article has both scientific and high practical value.У статті досліджено динаміку собівартості продукції ДП «ЛРЗ “Мотор”» на основі адитивної моделі часового ряду. Запропоновано її застосування на підприємстві для забезпечення комплексного аналізу й прогнозування показників не лише в короткостроковій перспективі, а й у довготермінових періодах. Проведено моделювання сезонних коливань собівартості продукції підприємства. Здійснено аналітичне вирівнювання ряду динаміки собівартості на основі лінійного тренду. Обґрунтовано застосування на практиці методу прогнозного моделювання часових рядів собівартості продукції.
Застосування економетричного моделювання часових рядів для аналізу та прогнозування собівартості продукції (на прикладі ДП «ЛРЗ “Мотор”»)
Keywords: time series; econometric modelling; product costing; analytical smoothing; seasonal components; moving average; ряди динаміки; економетричне моделювання; собівартість продукції; аналітичне вирівнювання; сезонні компоненти; ковзкі середні