Вплив радіоекологічної ситуації на діяльність населення у Камінь-Каширському районі Волинської області - Плескун, Ангеліна; Чижевська, Лариса Тарасівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Камінь-Каширський район є третім за величиною у Волинській області. Утворився район у 2020 році на площі 4722,6 кв. км. шляхом сполучення Камінь-Каширського, Маневицького та Любешівського районів. До його складу увійшли: Камінь-Каширська міська, Сошичненська, Прилісненська сільські, Любешівська та Маневицька селищні територіальні громади. Природа району характеризується наявністю малозмінених ландшафтів, різноманітних видів природних ресурсів, а саме лісових, фауністичних, водних. Доволі сприятливими є кліматичні умови в межах об’єкту дослідження. Все це є передумовами для розвитку господарської діяльності місцевого населення, передусім в напрямку туризму та рекреації. Водночас існує низка лімітуючих чинників, з-поміж яких найбільш суттєвим є радіоактивне забруднення довкілля.
Keywords: Волинська область; Камінь-Каширський район; радіоекологічна ситуація; аварія на ЧАЕС; цезій-137; стронцій-90; 504.06 (477.82:796.5)