Особливості формування рухових умінь і навичок школярів підліткового віку засобами фізичної культури - Завидівська, Наталія Назарівна; Zavydivska, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті обґрунтовано особливості формування рухових умінь і навичок школярів підліткового віку. Окреслено причини, через які ускладнюється процес формування рухових умінь і навичок на уроках фізичної культури в школярів підліткового віку. Виокремлено структуру рухового потенціалу людини. Проаналізовано особливості підліткового віку, динаміку розвитку рухових якостей підлітків. Розкрито суть чинників, які сприяють забезпеченню та реалізації рухової функції підлітків. Констатовано, що дослідження рухової функції дітей підліткового віку – досить складний процес, адже полягає у встановленні певних змін упродовж визначеного часу, що відбуваються на структурному й функціональному рівнях організму школярів. Запропоновано дослідження розвитку моторики підлітків розглядати в межах наукового напряму, який охоплює численні аспекти фізичного розвитку, зростання, дозрівання організму, а також різноманітні аспекти рухових можливостей (досягнень) школярів. In the article it is generalized the peculiarities of formation of motor abilities and skills of pupils of adolescence age. It is described the reasons of complication of the process of formation of motor abilities and skills at the lessons of physical culture among pupils of adolescence age. The structure of human motor potential is determined. We have analyzed the peculiarities of adolescence age, dynamics of development of motor qualities of teenagers. It is revealed the essence of factors which contribute to securing and realization of motor function of teenagers. It is noted that study of motor function of children of adolescence age is a pretty difficult process, as it consists in establishment of certain changes within certain time which occur at structural and functional levels of pupils’ organisms. It isproposed to consider the research of development of motor skills of teenagers within the scientific field which covers various aspects of physical development, growth, maturation of a body, and various aspects of motor abilities (achievements) of pupils.
Peculiarities of Formation of Motor Skills and Abilities of Pupils in Adolescence Age by Means of Physical Training
Keywords: школярі; підлітковий вік; рухові вміння й навички; рухова функція; фізична культура; pupils; adolescence age; motor skills and abilities; motor function; physical culture