Давня українська література в рецепції Д. Донцова: аксіологічний вимір - Колкутіна, Вікторія Вікторівна; Kolkutina, Victoria (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті досліджуються оцінки представників давнього письменства в рецепції Д. Донцова крізь призму іманентних для його мислення націософських та герменевтичних ідей. На матеріалі книги «Дух нашої давнини» осмислюється націософський вимір літературної герменевтики Д. Донцова, котрий невід’ємний від націоцентричних положень минулого, викладених у творах давньої української літератури. Наголошено на тому, що передумови, обставини з’явлення вказаних давньоруських пам’яток викликані реаліями історичної дійсності, у трагічні періоди, коли утверджувалася національна самобутність нації. Публіцисту близькі ці літературно-естетичні досвіди, тому що вони надихнули його розглядати націю як аксіальну дійсність, що змінює буття людини, розкриває його герменевтичну спроможність. Досліджено ейдологічну систему образів, виділених есеїстом. Виявлено, що носіями позитивних якостей виступає особлива верства людей, конкретні історичні взірці, типізовані постаті, нащадки середньовічної еліти, військово-політичної та духовно-інтелектуальної аристократії.It is studied in the article the assessments of representatives of ancient literature in the reception of D. Dontsov through the prism of the inherent for his thinking of the Nazi and hermeneutic ideas. On the material of the book "The Spirit of Our Antiquity", the national dimension of the literary hermeneutics of D. Dontsov is comprehended, which is inseparable from the national-centric positions of the past, that are set forth in the works of ancient Ukrainian literature. It is noted, that the prerequisites and circumstances of appearance of this Old East Slavic monuments are caused by the realities of historical actuality, in the tragic periods, when the national identity of the nation was affirmed. The publicist was close to these literary and aesthetic experiences, because they inspired his nation as an axial reaction that changes the being of a person, reveals his hermeneutic ability. The imagery system of images, that is isolated by the essayist was studied. It was revealed , that the bearers of the positive qualities of a particular special individuals, specific historical models, typed figures, descendants of the medieval elite, military-political and spiritual-intellectual aristocracy.
Ancient Ukrainian Literature in the Reception of D. Dontsov: Axiological Vector
Keywords: давня українська література; літературна герменевтика; публіцистика; національна самобутність; аристократизм; ancient Ukrainian literature; literary hermeneutics; publicism; national originality; aristocracy