Ідея вічного та часового у драматургії Лесі Українки - Лавринович, Лілія Богданівна; Lavrynovych, Liliia B. (Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадського, Кримський гуманітарний університет, Кримське республіканське відділення Товариства "Україна - Світ", 2010)
У статті йдеться про часопросторову модель творчого мислення Лесі Українки на прикладі драматичних творів. У цей контекст залучено, зокрема, драматичний етюд “Йоганна, жінка Хусова”, драматичні діалоги “Айша і Мохаммед” та “Три хвилини”. Характеризується модель індивідуального авторського бачення часу, яка підпорядкована ідеї непроминальності людського духу. The article analyzes the time-spatial model of creative thinking Lesia Ukrainka an example of dramatic works. In this context, consider, in particular, a dramatic sketch “Johanna, wife Husa”, dramatic dialogues “Aisha and Mohammed” and “Three Minutes”. Characterized by a model of individual copyright vision of time, which is subordinated to the idea of immortality of the human spirit.
The idea of eternal and temporal in the drama Lesya Ukrainka
Keywords: поетика хронотопу; часопростір драми; опозиція “вічне – часове”; парадигма “вічність – мить”; the poetics of time-space; time-space drama; the opposition “eternal – temporary”; the paradigm of “eternity – a moment”