Ознаки етнічної самосвідомості та механізм її утворення - Слободян, Роман Романович; Слободян, Роман Романович; Slobodyan, Roman (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
Подано характеристику основних ознак етнічної самосвідомості; проаналізовано механізм її утворення на основі запропонованої Б. Ф. Поршнєвим схеми протиставлення “ми – вони”; показано, що самосвідомість є невід’ємною умовою формування будь-якого етносу. Дана характеристика основных признаков этнического самосознания; проанализирован механизм его формирования на основе предложенной Б. Ф. Поршневым схемы противопоставления “мы – они”; показано, что самосознание является неотъемлемым условием формирования каждого этноса. In this article it is given the characteristic of main signs of the ethnic consciousness; it is analyzed mechanism of it’s forming in base of the schematic contrasting “we – they”, which was offered by B. Porshnyev; it is indicated that consciousness is the inalienable condition of forming of any nation.
Признаки этнического самосознания и механизмы ее образования
Signs of the Ethnic Consciousness and Mechanism of it’s Forming
Keywords: етнос; этнос; nation; самосвідомість; самосознание; consciousness; етнічний стереотип; этнический стереотип; ethnic stereotype; етноцентризм; этноцентризм; ethnocentrism; культура; культура; culture