Сучасні технології у роботі з дитячою травмою - Кульчицька, Анна Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Навчальний курс спрямований на забезпечення достатнього рівня оволодіння компетенціями щодо основних підходів у застосуванні сучасних технологій в роботі з дитячою травмою. Матеріал освітнього компоненту дає глибоке розуміння дитячої травми та методів її опрацювання, охоплює як теоретичні основи, так і сучасні технології роботи з травматичним досвідом, допомагає майбутнім фахівцям розуміти основи побудови ефективної стратегії допомоги дітям та їхнім сім’ям, дає розуміння того, як психологічні травми впливають на дитину, які методи допомоги є ефективними та як створювати безпечне середовище для відновлення. В цілому, курсом передбачено: формування розуміння природи дитячої травми, набуття навичок діагностики та розпізнавання травмогенного досвіду, застосування ефективних методів роботи з травмованими дітьми, оволодівання інструментами підтримки родини з метою профілактики повторної травматизації. Такі компетентності особливо актуальні під час війни та післявоєнний час.
Keywords: дитяча травма; емоційний, когнітивний і фізичний розвиток; емоційно-поведінкові розлади; посттравматичний стресовий розлад; психоедукація; десенсибілізація; репроцесинг