Фреймове моделювання лінгвокультурного типажу „Aussteiger“ у художньому дискурсі - Бондарчук, Олена Юріївна (My University, 2024)
За допомогою фреймового моделювання підтипів ЛК типажу “Аussteiger” на матеріалі автобіографічних книг установлено ті семи значення, які ще не зафіксовані в словниках і присутні у свідомості носіїв мови. Базою фреймового моделювання слугувала схема матричних фреймів “ОСОБА/ГРУПА”, запропонована К. Конердінгом. У фреймах наявні ті семи, які ще не зафіксовані у словниках та існують у сучасному німецькомовному дискурсі. Експліцитно виражені знання структуровано в рамки за допомогою трьох складників: слотів, філерів та дефолт-коефіцієнтів, які вербалізовані узуальними предикаціями в піддискурсах. Предикації, представлені валентністю дієслів і специфікацією Aussteiger, є одночасно слот-структурами. Вони дають відповіді на питання фрейму, які відсутні в словниках та виникають у суспільній комунікації: типові Aussteiger, стереотипні уявлення про Aussteiger тощо. За частотністю слотів визначені дискурсивні профілі кожного окремого підтипу Aussteiger, у яких указані основні слоти (питання фрейму), які характеризують особливості дискурсивної актуалізації кожного окремого підтипу ЛК типажу. Топос-аналіз розглядаємо як додатковий засіб побудови фреймів для виявлення специфіки аргументації дискурсу кожного окремого підтипу.
Keywords: Німецька мова; Aussteiger; фрейм; топос-аналіз