Християнська церква у становленні європейської цивілізації - Карліна, Оксана Миколаївна; Karlina, Oksana M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Предметом вивчення навчальної дисципліни є еволюція Римської церкви від часу її виникнення до кінця XV ст. ЇЇ історія представлена у тісному зв’язку з історією середньовічного суспільства та світогляду людей Середньовіччя. Мета курсу „Християнська церква у становленні європейської цивілізації” сформувати у студентів уявлення про розвиток Християнської церкви у середні віки як надзвичайно важливого суспільного інституту того часу та про християнство як основну форму світогляду середньовічної людини. Завдання курсу: розкрити процес поширення християнства серед германських, кельтських і західнослов’янських народів у ранньому Середньовіччі; виділити етапи формування нормативного (ортодоксального) християнського вчення і церковної організації; прослідкувати взаємини між церквою і середньовічними церквами; виявити основні шляхи зміцнення суспільної та політичної ролі римських пап і причини занепаду їх авторитету в пізньому Середньовіччі; розкрити особливості становлення і розвитку чернецтва в середні віки; проаналізувати становлення і розвиток схоластики і середньовічних єресей; виробити навички та вміння самостійної роботи студентів із джерелами і науковою літературою з теми курсу.
Keywords: християнська церква; монастир; чернечий рух; єретики