Повне та часткове демаркування статевих ознак у текстах сучасних англомовних періодичних видань - Савчук, Ольга Григорівна; Савчук, Валерій Іванович; Savchuk, O. H.; Savchuk, V. I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті зосереджено увагу на особливостях репрезентації гендерних стереотипів у сучасному англомовному публіцистичному дискурсі. Розглянуто особливості вживання гендерно-маркованої лексики та способи демаркування яскраво виражених гендерних ознак у сучасній англійській мові. За результатами проведеного аналізу текстів журнальних і газетних статей, об’єктом яких є представник чоловічої статі, жіночої та представники обох статей, встановлено особливості зсуву формально-семантичних гендерних ознак іменників на позначення професій, які орієнтовані на чоловіків, до повної нейтралізації гендерних ознак чоловічої статі або їхнього часткового заміщення жіночими. The article focuses on the peculiarities of generic stereotypes representation in modern English-speaking publicist discourse. It reveals the ways gender stereotyping and gender-prejudiced or even gender-inclusive lexical elements are being eliminated i. e. the process of gender demarking, in contemporary English. The analysis of the magazine and newspaper articles, divided into three groups according to the object they represent, show a shift of formal-semantic gender features of masculine-oriented occupational nouns and job titles either to neutral or female-marked terms that primarily depends on the object of the article.
Partial and Full Gender Demarking in Modern Public Discourse
Keywords: гендерно-марковані лексичні елементи; gender marked lexical elements; чоловічо / жіночо орієнтована морфема; male / female-oriented morpheme; соціальний стереотип; social stereotype