Центри надання адміністративних послуг в Україні - Лось, Владислав Ігорович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерському дослідженні комплексно проаналізовано систему організації та функціонування центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів) в Україні як ключової ланки сучасної моделі публічного управління. Звернуто увагу на формування нормативно-правових засад діяльності ЦНАПів, їх роль у реалізації принципів сервісної держави та забезпеченні доступності адміністративних послуг для громадян. Обґрунтовано значення децентралізації та розширення повноважень органів місцевого самоврядування у становленні мережі ЦНАПів. Розкрито організаційні форми роботи ЦНАПів, напрями їх діяльності та механізми взаємодії з органами державної влади, громадськістю й бізнесом. Досліджено вплив цифрової трансформації на розвиток системи адміністративних послуг: інтеграцію з порталом «Дія», використання електронного документообігу, розвиток онлайн-сервісів і сучасних цифрових інструментів. Доведено, що інноваційні цифрові рішення підвищують ефективність роботи ЦНАПів, скорочують строки опрацювання звернень та мінімізують бюрократичні бар’єри. Охарактеризовано основні проблеми функціонування мережі ЦНАПів, зокрема ресурсні обмеження громад, нерівномірність цифрової інфраструктури та недостатнє кадрове забезпечення. Визначено перспективи вдосконалення системи в контексті євроінтеграції та регіонального розвитку, напрями модернізації сервісної інфраструктури та підвищення якості публічних послуг.
Keywords: центр надання адміністративних послуг; публічне управління; адміністративні послуги; децентралізація; цифровізація; сервісна держава; електронні послуги; місцеве самоврядування