Сучасна теорія аргументації у площині неформальної логіки - Борейко, Юрій Григорович; Федотова, Тетяна Володимирівна (My University, 2025)
У статті з’ясовується комунікативний потенціал теорії аргументації під кутом зору неформальної логіки. Сучасна теорія аргументації, завдання якої полягає не лише в продукуванні теоретичних формулювань, а й наданні практичних настанов та висновків, відрізняється від традиційної, що має формальний характер. На відміну від формального підходу до теорії аргументації, який характеризується чіткою структурою, формальними умовами та системою аргументації, у неформальній логіці розробляються власні критерії, процедури та стандарти, які ґрунтуються на поєднанні теорії і практики, розумінні аргументації як різновиду діалогу, де використовується природна мова. У неформальній логіці аналізуються реальні аргументи, тоді як критеріями успішної аргументації є поняття релевантності, допустимості, достатності для переконання. Сучасна практика аргументації вирізняється діалогічністю комунікативних структур, а також вимогою наявності та реакції аудиторії. В розрізі комунікації вагоме значення має концепт розумності, що виявляється у формах критики і виправдання, яким властивий контрастивізм, тобто сила аргументу, котра, водночас, є функцією аудиторії. Розумність як соціальна концепція аргументації дає змогу розрізняти процедури доведення і аргументації. У контексті розумності аргументація керується принципом справедливості і покликана розв’язувати проблеми, в основі яких лежать ціннісні конфлікти. Із мовленнєвим контекстом пов’язане обґрунтування як головний чинник аргументації. Особливість обґрунтування полягає у поясненні об’єктивного існування речей, а не його аргументації, яка стосується висловлювань щодо речей, а не їхнього об’єктивного стану. Неформальний підхід до теорії аргументації сприяє властивому для науки зв’язку теорії і практики.
Keywords: аргументація; теорія аргументації; неформальна логіка; висловлювання; комунікація; дискурс; обґрунтування; критика; аудиторія