Стан фізичної підготовленості учнів 5–6 класів сільської школи - Грабик, Н.; Hrabyk, N. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Фізична підготовленість є одним із компонентів, який визначає фізичний стан людини, котрий, зі свого боку, є інтегральним показником фізичного здоров’я та одним із критеріїв ефективності процесу фізичного виховання школярів. Дослідження останніх років засвідчують, що щораз більша кількість дітей має нижчий за середній і низький рівні здоров’я та фізичної підготовленості. Результати тестування сільських учнів свідчать про те, що показники фізичної підготовленості дітей 5–6 класах упродовж навчального року зросли в межах 1,1–9,5 %, а в окремих випадках зменшились за результатами гнучкості й спритності, що свідчить про недостатній цілеспрямований вплив на розвиток фізичних якостей у процесі фізичного виховання. Отримані результати підтверджують дослідження інших науковців про те, що з кожним роком знижується динаміка приросту рівня фізичної підготовленості дітей і молоді. The physical preparation is one of the components that determines the physical state which in its turn is an integaral indicator of physical health and one of the criteria for the effectivness of the physical education of pupils. Recent studies show that the number of children with below average and low levels of health and physical preparation is increasing. Test results of rural pupils show that the indicators of physical preparation of pupils of 5–6 grades during the school year has increased within 1,1-9,5%, and in some cases decreased as a result of the flexibility and agility, indicating the lack of purposeful influence on the development of physical qualities in process of physical education. The results of the investigations of others scientists confirm that the dynamics of the physical preparation of children and youth is decreasing with every passing year.
The Condition of Physical Preparation of Pupils of 5-6 Grades in Rural School
Keywords: фізична підготовленість; фізичні якості; сільські учні; physical preparation; physical qualities; rural students