Єдність культури та освіти: філософсько-культурологічний аспект - Сохацька, Оксана Анастасіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Ставлячи питання про шляхи і способи якісного підвищення рівня освіти в нашій молодій українській державі, маємо усвідомлювати, що такий рівень визначатиметься, зрештою, рівнем освоєння в процесі виховання і навчання загальної і національної культури. Адже обсяг і глибина знань і навіть розвинені творчі здібності небагато важать за відсутності у суб’єктів цих знань й ознак високої культури, вищих духовних запитів та інтересів, служіння Добру. Маємо побудувати нашу систему освіти в такий спосіб, щоб вона готувала не просто високоосвічених, а й висококультурних громадян. Цього вимагають не лише умови нашого сучасного національного, а й всесвітньо-історичного буття, де попри нечуваний розвиток наукових знань і фахову освіченість спостерігається глибокий занепад духовних, культурних цінностей, а нещадне руйнування природної екології супроводжується таким самим руйнуванням «культурної екології», зростанням злочинного світу, споживацького паразитизму, морального цинізму, наркоманії тощо (Кремінь, 2008). Мета статті – висвітлення онтологічного змісту культури, аналіз специфіки освітньої діяльності як змістової та сутнісної складової культури, виховання національно свідомих, духовно багатих особистостей з високим рівнем культурно-освітньої компетентності, готових миттєво реагувати на новітні культурно-освітні, інформаційні та професійні виклики. Наукова новизна. Культура та освіта досліджуються як філософсько-культурологічна проблема. Обгрунтовується і підкреслюється цілісне бачення освіти як складного, універсального, багаторівневого культурного феномену. Осмислюється еволюція освітньої діяльності в контексті розвитку культури. Визначено роль культури в структурі й змісті світоглядної освіти. У висновку зазначається про необхідність формування навичок культурологічного аналізу освіти, його структурних та функціональних характеристик на базі грунтовного вивчення культурно-історичних джерел та наукової літератури. Підкреслюється зміст провідних філософсько-культурологічних концепцій освітньої діяльності, соціокультурне призначення і характер функціонування інституту освіти, соціокультурні засади суспільного життя та специфіку соціокультурної регуляції людської життєдіяльності

When raising the question of ways and means of qualitatively improving the level of education in our young Ukrainian state, we must realize that this level will ultimately be determined by the level of mastery of general and national culture in the processof education and training.After all, the amount and depth of knowledge and even developed creative abilities mean little if the subjects of this knowledge do not have high culture, higher spiritual needs and interests, and service to the Good.We have to build our education in such a way that it prepares not only highly educated but also highly cultured citizens. This is required not only by the conditions of our modern national, but also world-historical existence, where, despite the unprecedented development of scientific knowledge and professional education, there is a deep decline in spiritual and cultural values.The merciless destruction of the natural ecology is accompanied by the same destruction of the “cultural ecology”, the growth of the criminal world, consumer parasitism, moral cynicism, drug addiction, etc. (Kremin, 2008) The aim of this article is to highlight the ontological content of culture, to analyse the specifics of educational activity as a content and essential component of culture, to educate nationally conscious, spiritually rich individuals with a high level of cultural and educational competence, ready to respond immediately to the latest cultural, educational, informational and professional challenges. Scientific novelty. Culture and education are studied as a philosophical and cultural problem. A holistic vision of education as a complex, universal, multilevel cultural phenomenon is substantiated and emphasized. The evolution of educational activity in the context of cultural development is comprehended. The role of culture in the structure and content of worldview education is determined. The conclusion notes the need to develop the skills of cultural analysis of education, its structural and functional characteristics on the basis of a thorough study of cultural and historical sources and scientific literature. The author emphasises the content of the leading philosophical and cultural concepts of educational activity, the socio-cultural purpose and nature of the functioning of the educational institution, the socio-cultural foundations of social life and specifics of socio-cultural regulation of human life.
Keywords: освіта; культура; духовність; духовна культура; духовний розвиток людства; моральні цінності; гуманізм; людяність; культуротворчість; мистецтво; особистість; світогляд; світоглядна культура; education; culture; spirituality; spiritual culture; spiritual development of the mankind; moral values; humanism; humanity; cultural creativity; art; personality; worldview; worldview culture