Порівняльний аналіз морфометричних показників тіла спортсменів різних видів змішаних єдиноборств - Петрович, Вікторія Володимирівна; Дикий, Олег Юрійович; Курилюк, Сергій Іванович; Молнар, Михайло Васильович; Кулаков, Олександр Володимирович (Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, 2024)
У статті проведений порівняльний аналіз морфометричних показників тіла спортсменів різних видів змішаних єдиноборств (хортинг, тайський бокс, рукопашний бій) на етапі спеціалізованої базової підготовки. Встановлено, що серед учасників дослідження, рівень жирової маси (ЖМ) у спортсменів, які займаються тайським боксом на 10,0% менший порівняно з представниками інших двох груп представниками. Водночас, найменший рівень активної клітинної маси тіла (АКМ) та сухої клітинної маси тіла (СКМ) у виявлено у спортсменів, які займаються хортингом. Виявлено, що саме у спортсменів з рукопашного бою, середньо групові показники безжирової маси тіла (БЖМ) демонструють найвищі параметри порівняно з результатами інших учасників дослідження. Висновки. У спортсменів, які займаються тайським бокс виявлені параметри показників складу тіла, чітко демонструють ефективність впливу спеціальної фізичної підготовки на їх морфометричні показники та можливо і на рівень функціональної підготовки в цілому.
Keywords: змішані єдиноборства; склад тіла; спортсмени; біоімпедансометрія; етап спеціалізованої базової підготовки; 796.412