Актуальні питання сучасного підручникотворення у спеціальній освіті дітей із тяжкими порушеннями мовлення - Рібцун, Юлія; Rybtsun, Julia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
В статті сформульовано поняття підручника в спеціальній освіті, репрезентована модель реалізації процесуально-технологічного поля підручника корекційно-розвивального спрямування, охарактеризовано його структуру та основні функції. Метою статті є висвітлення актуальних питань сучасного підручникотворення для підвищення ефективності корекційно-розвивальної та навчально-виховної роботи зі школярами з тяжкими порушеннями мовлення (ТПМ). Проведений аналіз «Читанки» та «Української мови» для другого класу загальноосвітніх навчальних закладів для дітей із ТПМ з урахуванням вимог до написання та видання підручників дав змогу з нових позицій підійти до розробки підручника «Образотворче мистецтво» для першокласників зазначеної категорії. The concept of the textbook in special education is discovered in the article. The model of implementation of process-technological field of student in correctional and developing orientation is represented. Its structure and basic functions are characterized in the article. The aim of the article is to highlight topical issues of contemporary creation of textbooks in order to improve the effectiveness of correctional, developmental and educational work with students who have severe speech disabilities (SSD). The analysis of textbooks for reading and Ukrainian language was made taking into account the requirements for its writing and publishing. Such analysis provided an opportunity for new approaches to the development of the textbook of «Fine Arts» for students of the 1st grade of specified category.
Topical Issues of Contemporary Creation of Textbooks for Special Education of Children with Severe Speech Disabilities
Keywords: спеціальна освіта; підручникотворення; діти з тяжкими порушеннями мовлення; special education; the creation of textbooks; children with severe speech disabilities