English children’s literature: modern trends in themes and narrative strategies - Smalko, Liudmyla; Смалько, Людмила (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
This research seeks to identify the main trends and themes in children’s literature, and determine how narrative devices and srategies are used in the modern literary works for children. In this paper, using analytical and synthetic methods of scientific investigation and the main principles from structural narratology, the specifics of children’s literature in the light of the genre classifications have been explored. These specifics are considered in terms of themes, motifs, genres and selection of literary characters. It has been found out that the subject of Children’s Literature is at the advantages of form, language and ways of presentation the artistic material. The author proves that contemporary children’s literature is characterized by facinating thematic richness and a great variety of layers. Texts peculiarities of the composition and narrative of literary works aimed at children show their simplicity and the dominance of the actions and characters in action. The emphasis is laid on the novelty of themes, such as violence, bulling, war, alienation, and the narrative techniques seeking to entertain children and educate them about the fundamentals of life, arouse their interest to reading. Зроблено спробу виявити основні тенденції розвитку сучасної дитячої літератури загалом та англійської зокрема, а також з’ясувати, які наративні засоби і стратегії автори використовують у сучасних творах для дітей. Визначено специфічні риси літератури для дітей у контексті жанрової класифікації на основі аналітикосинтетичних методів наукового дослідження та принципів структурної наратології. Ці особливості розглянуто щодо тематики, мотивів, жанрів і вибору літературних персонажів. Було встановлено, що сучасні автори дитячої літератури надають перевагу формі, стилістичним засобам і способам подання художнього матеріалу. Доведено, що сучасна дитяча література характеризується захоплюючою тематичною насиченістю і великою різноманітністю жанрових прошарків. Текстам дитячої літератури властиві оригінальність композиційних форм і новітні привабливі наративні стратегії, вони вражають своєю простотою та домінуванням дії і персонажів у дії. Акцент зроблено на новизні тем (зокрема, насильство, страхи, війна, відчуження), а також на формах оповіді, які прагнуть не лише розважати дітей, а й давати їм знання про основи життя, формувати в них здібності протистояти тим викликам, що очікують на них у майбутньому, викликати інтерес до читання у сучасному комп’ютиризованому світі.
Англійська дитяча література: сучасні тенденції та наративні стратегії
Keywords: children’s literature; genre; naratology; narrative strategy; fantasy; fiction; mashup; literature; fractured tales; themes; дитяча література; жанр; наратологія; наративна (оповідна) стратегія; фентезі; фантастика; література в жанрі «меш-ап»; тема