Концептуальні основи формування системи соціоекологоекономічної безпеки - Черчик, Лариса Миколаївна; Cherchyk, Larysa M. (Луцький національний технічний університет, 2016)
У статті обґрунтовано концептуальні основи формування системи соціоекологоекономічної безпеки об’єктів мікро-, мезо- та макрорівня. Доведено, що змістовне наповнення сутності соціоекологоекономічної безпеки, залежить, з одного боку, від умов, у яких знаходиться певний об’єкт, з другого – від внутрішніх властивостей цього об’єкта, тому доцільно розглядати три дефініції поняття: як внутрішньої здатності об’єкта протистояти загрозам, забезпечуючи реалізацію свої інтересів і цілей розвитку при збереженні існуючих або досягненні бажаних параметрів, без нанесення шкоди іншим об’єктам у коротко- та довгостроковій перспективі; як результат цілеспрямованої діяльності об’єктів різного рівня щодо збереження своєї ідентичності, цілісності, якісних параметрів та здатності до цілеспрямованого розвитку; як стан захищеності об’єктів різного рівня від несприятливого впливу прогнозованих чинників зовнішнього оточення, що визначає її внутрішні можливості та здатність протидіяти деструктивним впливам, та унеможливлює його негативну дію на це оточення. Система забезпечення соціоекологоекономічної безпеки трактується як сукупність інституцій, принципів, важелів, методів та інструментів впливу, націлених на оптимізацію відносин у системі «суспільство – природа» щодо забезпечення таких умов функціонування певного об’єкту, за яких зберігаються або поліпшуються його внутрішні якісні та кількісні параметри (характеристики) та не допускається (мінімізується) деструктивний вплив на зовнішнє оточення. Визначені основні складові системи забезпечення соціоекологоекономічної безпеки: суб’єкти, об’єкти, предмет, цілі, основоположні принципи та критерії функціонування.

The article founds the conceptual bases of forming the system of social-ecological-economical safety of micro-, meso- and macro level. It is proved that the maintenance of social-ecological-economical safety, depends, on the one hand, on conditions in which there is a certain object, and with another – on internal properties of this object therefore it is expedient to consider three definitions of concept: as internal ability of object to resist to threats, providing realization of the interests and development at preservation or achievement of desirable parameters, without harming other objects in the short and long term; as a result of purposeful activity of objects of various level on preservation of the identity, integrity, qualitative parameters and ability to purposeful development; as the condition of security of objects of various level from an adverse effect of the predicted factors of an external environment that defines its internal opportunities and ability to counteract destructive influences, and makes impossible its negative impact on this environment. The system of ensuring social-ecological-economical safety is treated as set of the institutes, the principles, levers, methods and instruments of influence, aimed at optimization of the relations in system «society – the nature» and providing such operating conditions of a certain object, under which it’s internal qualitative and quantitative parameters (characteristics) remain or improve for minimising destructive influence on an external environment. The main components of ensuring of social-ecological-economical safety are defined: subjects, objects, subject, purposes, basic principles and criteria of functioning.
Conceptual bases of forming the system of social-ecological-economical safety
Keywords: соціоекологоекономічна безпека; система забезпечення соціоекологоекономічної безпеки; синтетичний підхід; social-ecological-economical safety; system of ensuring of social-ecological-economical safety; synthetic approach