Проблематика політичної свідомості в українській політичній науці - Пікула, Микола Миколайович; Pikula, Mykola M. (Рівненський державний гуманітарний університет, Рівненський інститут слов’янознавства Київського славістичного університету, 2014)
Досліджено особливості аналізу українськими політологами проблематики політичної свідомості в умовах незалежної України. Відзначено, що загальнометодологічні питання свідомості в українській науці досліджуються на рівні філософської, психологічної, соціологічної та політологічної науки; конкретні питання змістовно-суб’єктного плану привертають увагу педагогів, істориків, екологів та представників інших наук. Автор акцентує увагу, що сучасні дослідження свідомості у рамках сучасної української політології спрямовані на аналіз основних тенденцій розвитку політичної свідомості українського суспільства як суспільства трансформаційного типу; на те, що дедалі більше досліджується також вплив традиційних ЗМІ і новітніх сучасних технологій на політичну свідомість громадян, можливості маніпуляції політичною свідомістю громадян та необхідності протидії ним. Is investigated the features of the analysis Ukrainian political scientists political consciousness in the independent Ukraine. Notes that the general methodological issues of consciousness in Ukrainian science study the philosophical, psychological, sociological and political sciences; specific issues of content-subject nature attract the attention of teachers, historians, ecologists and other sciences. The author emphasizes that modern consciousness research in modern Ukrainian political science, focused on analysis of the main trends in the development of the political consciousness of the Ukrainian society as a transformational type of society, more and more attention is paid to research the influence of traditional media and new technologies on the political consciousness of citizens, the possibility of manipulating the political consciousness of citizens and need to resist such manipulation
Problems of political consciousness in the Ukrainian political science
Keywords: політична свідомість; маніпуляція; ЗМІ; суб'єкти політичної свідомості; media manipulation; the latest in modern technology; political consciousness; political consciousness of the subjects in Ukrainian political science