Спектр аутизму: особливості і проблеми психологічної допомоги учням спеціальної школи - Кузава, Ірина; Нечипорук, Людмила (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті автори аналізують закономірності мовлення учнів з порушеннями аутичного спектру, їх основні поведінкові ознаки при комунікації і взаємодії в соціумі, пізнавальні психічні процеси, особливості оволодіння навичками читання і письма. Визначають напрямки логопедичної корекцйно-розвиткової роботи, пропонує ефективні форми і методи при психолого-педагогічному супроводі, найбільш адекватні засоби альтернативної комунікації, вправи за методикою Кетрін Моріс та програми ТЕАССН, тренінги невербального спілкування, арт-терапевтичні засоби, щоб за можливості допомогти їм здобути освіту та успішно соціалізуватися в сучасному суспільстві. Рекомендовано навчання грамоти школярів здійснювати за звуковим аналітико-синтетичним методом або за методикою «глобального читання», при писанні рядкових букв та їх елементів здійснювати фізичну підтримку руки. Обґрунтовано результативність застосування психолого-педагогічної допомоги на ранніх етапах корекційно-розвиткової діяльності, вказує на необхідність вчасного консультування батьків щодо їх дітей з особливими освітніми потребами. Звертається увага на тенденцію сучасності до збільшення кількості учнів з порушеннями аутичного спектру, висвітлює проблематику розробки методологічних, методичних та організаційних питань впровадження оптимального освітнього процесу для даної категорії. In the article the author analyzes the speech patterns of students with autism spectrum disorders, their basic behavioral signs in communication and interaction in the society, cognitive mental processes, and the special skills of reading and writing. It is defined the directions of logopedic correctional-developmental work, offered effective forms and methods for psychological and pedagogical support, the most appropriate means of alternative communication, exercises by the methods of Catherine Morris and the TEACСH-program, non-verbal communication trainings, art-therapeutic tools to help them to get an education and successfully socialize in modern society. The author recommends to perform the teaching of the reading and writing according to the sound analytic-synthetic method or the method of "global reading", when the physical support of the hand is exercised during the writing of lower-case letters with their elements. He substantiates the effectiveness of psychological and pedagogical application assistance at the early stages of correctional and developmental activity, points to the timely counseling of parents about their children with special educational needs. Also, the author draws attention to the tendency of schoolchildren number increment with autism spectrum disorders, highlights the developing problems of methodological and organizational questions to introduce the optimal educational process for this category.
Keywords: учні з порушеннями аутичного спектру; програми розвитку; комунікація; взаємодія в соціумі; зоровий контакт; увага; сприймання; пам’ять; мисленнєві процеси; корекційно-розвиткова робота