Провідні компоненти функціонального забезпечення витривалості при роботі аеробного характеру на етапі спеціалізованої базової підготовки - Сянлінь Кун; Дяченко, Андрій Юрійович; Xianglin Kong; Diachenko, Andriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Мета роботи – визначити провідні компоненти аеробного енергозабезпечення на етапі спеціалізованої базової підготовки. Дається якісна й кількісна характеристика компонентів аеробних можливостей футболістів, які впливають на рівень спеціальної працездатності та визначають структуру спеціальної витривалості кваліфікованих спортсменів у футболі. Установлено, що аеробні можливості футболістів мають оригінальну структуру. Провідними компонентами структури їхніх аеробних можливостей є потужність, економічність, швидкість розгортання й рухливість реакцій в умовах наростаючого стомлення, які саме й формують спеціалізовану спрямованість спеціальної фізичної підготовки у футболі на етапі спеціалізованої базової підготовки. На їх основі за допомогою факторного аналізу встановлено провідні чинники аеробного підготовленості, які визначають спеціалізовану спрямованість спеціальної фізичної підготовки на етапі спеціалізованої базової підготовки футболістів. Objective of the work: to determine the major components of aerobic energy supply at the stage of specialized basic training. It was presented qualitative and quantitative characteristic of the components of aerobic capacity of football players that influence the level of special operability and define the structure of special endurance of qualified athletes in football. It was found out that aerobic possibilities of players have the original structure. The leading components of the structure of aerobic capacity of football players are power, efficiency, speed of deployment and mobility of reactions in terms of increasing fatigue, which form specialized orientation of special physical preparation in football at the stage of specialized basic preparation. On their basis, using the factor analysis it was established the leading factors of aerobic fitness, which define specialized orientation of special physical preparation at the stage of specialized basic training of football players.
Top Components of Functional Ensuring of Endurance in Case of Work of Aerobic Character at the Stage of Specialized Basic Training
Keywords: функціональні можливості; футбол; витривалість; functional abilities; football; endurance