Комплексний підхід до судово-балістичних експертиз через інтеграцію традиційних методів і цифрових технологій - Гусак, Андрій Петрович (My University, 2025)
У статті розглянуто трансформацію судово-балістичних експертиз під впливом цифровізації. Традиційні методи — візуальний огляд, мікроскопічне порівняння та аналіз слідів — залишаються ключовими, проте дедалі частіше поєднуються з цифровими технологіями, що забезпечують точність, відтворюваність і швидкість досліджень. Мета роботи — розробити комплексний підхід до судово-балістичних експертиз, який інтегрує класичні методи з сучасними цифровими інструментами, включно з 3D-моделюванням, комп’ютерним розпізнаванням, автоматизованими базами даних і алгоритмами штучного інтелекту. Результати підтверджують ефективність поєднання традиційних і цифрових підходів, що сприяє зниженню суб’єктивності та підвищенню об’єктивності експертних висновків.
Keywords: судова балістика; криміналістика; вогнепальна зброя; цифрові технології; штучний інтелект; 3D-моделювання; мікроскопічний аналіз; база даних IBIS/NIBIN; 343.98:681.3