Сучасний стан і напрямки використання ботанічного заказника «Теребіжі» Славутського району Хмельницької області - Шкарупелова, Ірина Олександрівна; Чижевська, Лариса Тарасівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Теребіжі – ботанічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Природоохоронного статусу цій території як унікальній природній екосистемі, що має наукове та екологічне значення, надано у 1995 році. Спочатку досліджувана територія функціонувала як гідрологічний заказник у зв’язку із наявністю в її межах природного комплексу з чотирьох озер. У 2005 році заказник віднесено до категорії ботанічного. Загальна площа природоохоронної території – 30,3 га. Знаходиться вона у Славутському районі Хмельницької області, на захід від с. Голики. Підпорядковується державному підприємству «Славутське лісове господарство», простягаючись на окремі квартали Голицького лісництва [3]. Загалом територія є колишньою долиною стоку льодовикових вод.
Keywords: природні ресурси; природоохоронна територія; природно-заповідний фонд; ботанічний заказник; Славутський район; Хмельницька область