Особливості соціальної адаптації в дошкільному віці до закладу дошкільної освіти - Мельник, Ірина Миколаївна (My University, 2023)
Адаптація – це пристосування організму до нової обстановки, а для дитини ЗДО, безсумнівно, є новим, невідомих простором, з новими оточенням і новими відносинами. Адаптація включає широкий, спектр індивідуальних реакцій, характер яких залежить від психофізіологічних і особистих якостей дитини, від сформованих сімейних відносин, та умовами перебування у дошкільній установі. Від того, як пройде звикання дитини до нового розпорядку дня, до незнайомих дорослих і однолітків, залежить розвиток дошкільника і благополучне існування у ЗДО.
Keywords: орієнтація в новому соціальному середовищі; вміння розрізняти позитивні та негативні мотиви поведінки; дотримання загальноприйнятих норм спілкування; адекватне реагування на емоційні прояви