Проблема компіляції в літописах Київської Русі - Коржовська, Ольга Вікторівна; Korzhovskа O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті досліджено проблему компіляції в літописах Київської Русі. Цей процес тлумачать як законо-мірний для середніх віків спосіб інтертекстуальності. Здійснено спробу виявити запозичення в літописі, розкрити їх мету та особливості сприйняття автором «чужого» тексту. Найавторитетнішим літературним джере¬лом того періоду було Святе Письмо. Середньовічній компіляції притаманна зорієнтованість на свідомість реципієнта, який, будучи людиною свого часу, впізнавав скомпільований пасаж та виявляв його мету.In article the compilation problem in chronicles of Kievan Rus is investigated. Compilation is interpreted as natural for the Middle Ages as a way of an intertextuality. Attempt to reveal borrowing in the chronicle, to open their purpose and features of perception by author of «someone else’s» text is carried out. Bible was the most authoritative medieval reference. Medieval compilation is characterized of orientation to consciousness of the recipient who, being the person of the time, capable to distinguish the compiled passage and to reveal the purpose of its compilation.
Problem of Compilation in Chronicles of Kievan Rus
Keywords: компіляція; літопис; літописець; Серелні віки; реципієнт; літературна традиція; апокриф; інтертекстуальність; рефлексія; авторитет; compilation; chronicle; chronicler; Middle Ages; recipient; literary tradition; apocryphal story; intertextuality; reflection; authority