«Сонет вагомий, як стилет»: табірна лірика І. Гнатюка та І. Світличного в контексті української сонетної традиції (стаття перша) - Колошук, Надія Георгіївна; Koloshuk, Nadiia H. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
У статті йдеться про мотиви сонетів у ліриці Івана Гнатюка та Івана Світличного, про особливі причини звернення митців-в’язнів до сонетної традиції. Завдання дослідження – прочитати сонети двох поетів у порівняльному аспекті та крізь призму жанрово-поетичної форми й ліричної традиції. Їхня лірика – вагома частка української андеґраундної поезії, у якої інша тематика, образний лад, настрій і голос, ніж в офіційно друкованій радянській літературі. Більшість Гнатюкових сонетів – класичні за формою. Для І. Світличного ж канонічна поетика – привід дотепно обіграти формальні правила та передусім ідеологічні канони. У його сонетній ліриці вагоме місце посідає вічна тема ars poetica. Сонет як жанр вибраний свідомо, як вибирають зброю у вирішальному поєдинку. The article deals with the sonnet motifs in Ivan Gnatiuk and Ivan Svitlychnyi’s lyrics, with the special reason of the artist-prisoners’ use of the sonnet tradition. The task of the research is to read the sonnets of these poets in the comparative aspect and in the light of the genre poetical form and lyric tradition. Their lyrics is a considerable part of the Ukrainian underground poetry which is different in themes, characters, mood and voice from the official printed Soviet literature. The form of the majority of Gnatiuk’s sonnets is classic. The canonical poetics for I. Svitlychnyi is a way to make play with the formal rules and ideological canons. The eternal theme ars poetical takes an important place in his sonnet lyrics. The poet chose sonnet as genre consciously.
“Sonnet vahomyi, yak stylet”: I. Gnatiuk and I. Svitlychnyi’s lyrics in the context of the Ukrainian sonnet tradition
Keywords: табірна поезія; сонетино; поетична традиція; сонетарій Івана Гнатюка та Івана Світличного; camp poetry; Ukrainian sonnet; sonnetino; poetic tradition; Ivan Gnatiuk and Ivan Svitlychnyi’s sonnetarium