Типи конотацій слів на позначення погодних явищ в англійській мові - Федаюк, Поліна Олексіївна; Fedayuk, P. O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Сучасна когнітивно-комунікативна парадигма спрямовує лінгвістичні дослідження на проблеми класифікації мовних одиниць на мовному і текстовому рівнях. Мало відомо про лексичне поле слів, що позначають погодні явища. Цей факт визначає мету дослідження – виявити мовні та позамовні умови, які впливають на використання певного лексико-семантичного варіанта на позначення погодних явищ. Аналіз лексичного поля «погодні явища» показує, що мовні одиниці на їх позначення груповані в строго організовану систему, яка складається з ядра і периферії. На рівні тексту тільки одна сема з декількох мовних активується, будучи найважливішою для опису конкретного природного явища. В залежності від негативних або позитивних почуттів персонажа лексичні елементи на позначення одного і того ж явища погоди можуть бути використані в контексті, щоб описати абсолютно протилежні емоції і різні події життя. Таким чином, символічний характер слова передбачає, що це якась змінна риса, що залежить від мети мовця – передати його або її думки і почуття. In the article the difference between the word meaning and the text meaning on the ground of words denoting weather phenomena notion is defined; semantic peculiarities of the given word-group are singled out; the reason for the differences in reflecting one and the same natural phenomenon by various people and by one and the same individual are specified; on this ground the conclusion is reached that «symbolic» use of a word means that it is some kind of a changeable feature depending on the experience and the purpose of the author to render his or her thought and feelings.
Types of Connotation of Words Denoting Weather Phenomena Notion in English
Keywords: лексична семантика; lexical semantics; лексема; lexeme; значення слова; word meaning