Побудова програми корекції надлишкової маси тіла жінок другого періоду зрілого віку в процесі самостійних профілактично-оздоровчих занять з використанням інформаційних технологій - Нагорна, Анастасія; Nahorna, Anastasiia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Мета роботи – обґрунтувати та розробити програму корекції надлишкової маси тіла жінок другого періоду зрілого віку в процесі самостійних профілактично-оздоровчих занять із використанням інформаційних технологій. Методи дослідження – документальні методи для обробки та систематизації результатів опитування жінок другого періоду зрілого віку, фіксації даних їхніх антропометричних та функціональних показників; педагогічні – педагогічне спостереження та педагогічний експеримент; соціологічні – анкетуван-ня, отримання емпіричних даних і методи математичної статистики. Розроблено й описано програму дистанційного ведення клієнтів фітнес-тренером за допомогою використання інформаційних технологій. Програма направлена на розв’язання проблеми надмірної маси тіла серед жінок другого періоду зрілого віку на основі проєктування самостійних профілактично-оздоровчих занять. Описано основні кроки в дистанційній роботі з клієнтом. Показаний науковий пошук автора щодо вибору найбільш обґрунтованих профілю, мети та формату організації занять руховою активністю серед досліджуваного контингенту. В основу авторської програми покладено принцип індивідуалізації. Із метою дотримання цього принципу організовано дослідження та вивчення показників фізичного стану й мотиваційних пріоритетів серед жінок другого періоду зрілого віку в ході організованого констатувального експерименту. Запропонована програма демонструє обґрунтування організаційно-методичних основ самостій-них профілактично-оздоровчих занять, спрямованих на корекцію надлишкової маси тіла жінок другого періоду зрілого віку з використанням інформаційних технологій.The objective of the work is to substantiate and develop a program for the correction of overweight women of the second period of adulthood in the process of independent preventive and health-improving classes with the use of information technologies. Research methods: documentary methods were used to process and systematize the results of the survey of women of the second period of adulthood, to record the data of their anthropometric and functional indicators; among pedagogical methods pedagogical observation and pedagogical experiment were used; among sociological – methods of questionnaires, methods of obtaining empirical data and methods of mathematical statistics. The program of remote management of clients by the fitness trainer by means of the use of information technologies is developed and described. The program is aimed at solving the problem of overweight among women of the second period of adulthood on the basis of designing independent preventive and health classes. Describes the main steps in remote work with a client. The author’s scientific search for the choice of the most reasonable profile, purpose and format of the organization of physical activity classes among the studied contingent is shown. The author’s program is based on the principle of individualization. In order to comply with this principle, the author organized research and study of indicators of physical condition and motivational priorities among women of the second period of adulthood during an organized observational experiment. The proposed program demonstrates the substantiation of organizational and methodological bases of independent preventive and health-improving classes aimed at the correction of excess body weight of women of the second period of adulthood with the use of information technology.
Construction of the Program of Correction of Excess Body Weight of Women of the Second Period of Mature Age in the Course of Independent Preventive and Improving Employment with Use of Information Technologies
Keywords: фітнес; інформаційні технології; корекція надлишкової маси тіла; жінки другого періоду зрілого віку; програма; fitness; correction of excess body weight; women of the second period of maturity; program; information technology