Використання засобів зорової наочності у формуванні іншомовної лексичної компетентності учнів базової школи - Лозін, Маргарита Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерську роботу присвячено актуальній проблемі формування іншомовної лексичної компетентності учнів базової школи. Встановлено, що засоби зорової наочності є важливою складовою успішного формування іншомовної лексичної компетентності. Проведено аналіз теоретичних та методичних матеріалів, пов’язаних з темою дослідження, визначено особливості використання засобів зорової наочності та їх вплив на формування лексичної компетентності учнів базової школи. Висвітлено роль та важливість використання зорової наочності на прикладі вправи «Циферблат», ментальних карт, опорних схем. Досліджено стан сформованості іншомовної лексичної компетентності учнів 6-х класів Лемешівської гімназії Горохівської міської ради до впровадження в навчальний процес засобів зорової наочності. Розроблено і експериментально перевірено комплекс вправ, спрямованих на формування іншомовної лексичної компетентності учнів базової школи засобами зорової наочності. У результаті роботи доведено, що інтеграція зорової наочності сприяє покращенню запам'ятовування лексичних одиниць, активізації пізнавальної діяльності здобувачів освіти і підвищенню їхньої мотивації до вивчення іноземної мови. Отримані результати та висновки можуть бути використані для вдосконалення методик навчання іноземних мов у базовій школі, а також у підготовці педагогічних кадрів.
Keywords: іншомовна лексична компетентність; зорова наочність; базова освіта; електронні освітні ресурси; освітні технології; інтегрований підхід