Реалізація державної політики соціального захисту внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного стану (на прикладі Нововолинської об’єднаної територіальної громади) - Гуріч, Каміла Романівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою магістерської роботи є визначення механізмів реалізації державної політики соціального захисту внутрішньо переміщених осіб в умовах воєнного стану та перспектив її вдосконалення. Об’єктом дослідження є державна політика соціального захисту внутрішньо переміщених осіб в Україні. Предметом дослідження – механізми реалізації державної політики соціального захисту внутрішньо переміщених осіб на місцевому рівні в умовах воєнного стану. У Розділі 1 проаналізовано основні теоретичні підходи щодо визначення поняття державної політики соціального захисту внутрішньо переміщених осіб; систематизовано концептуальні засади дослідження механізмів реалізації соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. У Розділі 2 визначено стан нормативно-правового забезпечення соціального захисту населення та підтримки внутрішньо переміщених осіб в Україні; проаналізовано стан системи публічного управління у сфері соціального захисту населення в умовах воєнного стану. У Розділі 3 розкрито особливості та сутність основних підходів та бар’єрів у реалізації соціальної політики щодо захисту внутрішньо переміщених осіб у Нововолинській об’єднаній територіальній громаді; визначено пріоритети розвитку соціальної політики та напрями покращення механізмів управління соціальним захистом внутрішньо переміщених осіб на місцевому рівні. У Висновках підсумовано результати дослідження, сформульовано завдання соціального захисту, а для посилення взаємодії між владою та підприємцями, у тому числі ВПО та релокованими підприємствами – створення Центру підтримки бізнесу НОВО
Keywords: внутрішньо переміщена особа; соціальний захист; державна політика соціального захисту внутрішньо переміщених осіб; публічне управління; об’єднана територіальна громада