Збройне насилля, національна безпека і критичне мислення: теоретико-методологічний вимір - Курило, Віталій Семенович; Караман, Олена Леонідівна; Вовк, Світлана Олександрівна; Бадер, Антон Васильович; Степаненко, Вікторія Іванівна; Бадер, Світлана Олександрівна; Починкова, Марія Миколаївна (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
У монографії наведено теоретико-методологічне обґрунтування комплексної наукової проблеми збройного насилля, національної безпеки і критичного мислення в контексті сучасної російсько-української війни: представлено структурно-теоретичний аналіз збройного насилля та національної безпеки шляхом концептуалізації феномену збройного насилля, обґрунтування нової парадигми національної безпеки, переосмислення інституційно-функційного наповнення національної безпеки України в умовах війни РФ проти України; розкрито інформаційно-психологічний вимір російсько-української війни, нових стратегій сугестії і контрсугестії в інформаційному просторі України воєнної доби; визначено сутність критичного мислення громадян як ментальної зброї та інструменту інформацій но-психологічного спротиву в російсько-українській війні; розкрито методологічні, психолого-педагогічні та технологічні засади формування критичного мислення громадян в умовах російсько-української війни. Монографію призначено для наукових, науково-педагогічних та педагогічних працівників, здобувачів освіти, аспірантів, докторантів, а також усіх, хто цікавиться проблемами сучасних війн.
Keywords: збройне насилля; національна безпека; критичне мислення; маніпулятивний вплив; резильєнтність; сугестія; контрсугестія; [341.322+351.862+159.955-028.43]:355.01((470+571):(477))